Bokföring, ta ut "Journaler" vid Direktbokföring

Följ

För de som vill fortsätta att ta ut journaler i stället för SIE-filer till sin bokföringsbyrå finns det utmärkta alternativ även när man kör Direktbokföring.  Observera att nedanstående text kräver att man har Specters Bokföringsfunktion aktiverad.

Vad man gör är att ta ut en verifikationslista avseende de händelser man tidigare tog journal på. Innehållet blir snarlikt, men det är i praktiken en verifikationslista efter urval som speglar det man vill bokföra. Det vill säga, har man valt ett urval för kundfakturor så kommer listan att innehålla kundfakturor och deras kontering och en summering av alla konteringar på kundfakturorna som ingår i urvalet.
Mycket likt en journal.

För att få till rapporten behöver vissa inställningar göras, så att sökbarheten förenklas.

Det ni först och främst skall göra är att ange en verifikationsserie per affärshändelse för att kategorisera händelserna.  Hur ni lägger upp en verifikationsserie kan ni läsa om här

OBS! Exempel på hur upplägget kan se ut. Rekommenderas enbart ett tecken i fältet "namn", då andra system enbart klarar av ett tecken i verifikationsserienamnet vid SIE-import.

När händelserna nu är indelade i olika serier så skapar Specter verifikaten i rätt serie och det blir enkelt att ta ut en verifikationslista [NY] och göra urvalet på vilken period och serie ni vill se.

Nu får ni både kontering per händelse och en sammanfattning på hela perioden. Se gärna filmen om verifikationslistan, det är väl investerad tid! Det finns flera kraftfulla funktioner i rapporten.

Rapportutseende:

Det vanligaste är dock att skicka en SIE-fil, hur man gör det kan man läsa om här, Importera/Exportera SIE-fil. Beroende på hur er bokföringsbyrå vill arbeta finns det alltid ett alternativ som tillgodoser behoven, även med Direktbokföring!

Med SIE-fil blir sökbarheten i bokföringsprogrammet betydligt förbättrad, ungefär som att fakturor m.m. har skapats i det programmet. Bokföraren kan med andra ord leta upp verifikaten för specifika fakturor i sitt eget system och korrigera till exempel konteringar.

SIE-filen kan skapas i två olika format. SIE4e -räkenskapsår och SIE4i -valfri period och alla verifikat följer med i filen, inte enbart en specifik serie.