Månadsvis justering EU/Importmoms - FIFO

Följ

Beroende på hur man registrerar leverantörsfakturor i Specter kan det visa sig att det inte är komplett bokfört. Denna text beskriver hur man korrigerar detta, lämpligen vid månadsbokslut.

Om leverantörsfakturor registreras i ett annat system än Specter rekommenderar vi att man där lägger till en automatkontering på inköpskontona som flyttar inköpsbeloppet till lagerkontot.

En bokning mellan ett studskonto ex. 4990 och 1400.

På så sätt kan man se periodens inköp i resultaträkningen, samtidigt som lagerkontot är påfyllt. Med automatkontering på plats behöver man inte göra de justeringar som föreslås i dokumentet nedan.

Specter skapar kostnadsverifikat för utleveranserna.

Dokumentet nedan avser om leverantörsfakturor har registrerats i Specter. Vissa av tipsen är dock allmängiltiga.

Beroende på hur företaget valt att registrera leverantörsfakturorna kan det vara två scenarion, ibland en kombination av båda. För hela flödet finns ett mer omfattande utbildningsdokument, fråga Specter för ytterligare info.

1. Inköp EU och Import saknas i ruta 20 och 50 i momsrapporten. Detta beror på att momsunderlag saknas på de 4000-konton som avser EU-inköp och Import pga att dessa inköp via funktionen Registrera leverantörsfaktura i Inköpsfunktionen bokats direkt in på lager, standardkonto enligt Systeminställningar. En bokning behövs för att lägga in korrekta summor för momsrapporteringen.

2. Flytta kostnader till lagret, Inköpen under perioden ligger kvar som direkta kostnader i resultaträkningen. Inköpen ska flyttas till lagret utan att påverka underlagen för moms.

Förvärvsmomsen löses automatiskt.
Vid EU-inköp bokas förvärvsmoms automatiskt enligt inställningarna i leverantörsregistret. Det vill säga, denna behöver inte justeras.

1. Inköp EU och Import saknas i ruta 20 och 50 - lagret berörs ej.

Här ska man boka upp beloppen enbart mellan inköpskonton med momskoder för fält och valfritt 4000-motkonto, dvs enbart inom kontoklass 4. Lämpligen används detta motkonto enbart för detta ändamål, det ska inte ha någon momskod.

Först, inköpen under perioden summeras vid månadsslutet, fördelat på EU och Import.

EU-inköpen hämtas enklast från momsrapporten, från kolumnen Beräknat belopp. Se rad 20. (bild nedan)
Ta ut momsrapport för önskad period, välj “Inkludera beräknat värde”.

Kolumnen Beräknat värde visar beloppen för leverantörsfakturorna via systemet, oavsett om de registrerats via Inköp eller Inläsning från Pagero eller manuell registrering.
Enligt principen två belopp ger det tredje beloppet:  Förvärvsmomsen är lika -> Beräknat belopp bokas upp med kontering mellan Eu-inköpskonton och motkonto, se nästa bild.

Importinköpen hämtas från Utgiftsdelen; sök fram alla lev.fakt. under momsperioden som berör konto 1400, notera vilka importleverantörer som använts under perioden och sök fram de fakturor och belopp som avser import.

Tips; Sök enligt nedan, markera de fakturor som listas. Öppna Excel eller liknande, välj Klistra in special, välj att klistra in som text. I det inklistrade materialet, ta bort de kolumner till höger som innehåller länkar till funktioner i Specter. Sedan kan ni ta bort ej aktuella fakturor per rad. När det är rätt fakturor som återstår, lägg in önskade summeringar. Klart!

Beloppen läggs in via ett manuellt verifikat mellan ett “studskonto”, t.ex kredit 4990 och inköpskonton, debet 4056 EU-inköp och 4060 Import.

Ombokningen gör att beloppen blir synliga på momsrapporten utan att påverka resultaträkningen.
Samtidigt finns ändå momsunderlagen på inköpskonton med momskod för en korrekt momsrapport.

2. Flytta kostnader till lagret

Orsaken är att vid registrering av leverantörsfakturor har inköpen kostnadsförts på inköpskonton istället för på lagerkontot. Kontot har hämtats från leverantörsregistret t.ex 4056 EU-inköp.

Innebär att alla inköp av lagervaror under en månad hamnar på 40-konton. Momsbeloppen finns på konton med momskod, men lagerkontot har inget lagervärde. Dessutom har man inte ett rättvisande resultat.

FIFO-funktionen kostnadsför lageruttagen automatiskt, därför behöver lagret “fyllas på”.

Observera att även för svenska inköp gäller att dessa ska flyttas till lagret. De ska med andra ord summeras med i konteringen nedan.

Omkontering vid periodslut
Inköpen under månaden summeras vid månadsslutet manuellt, SE, EU och Import. För att flytta dessa inköp till lagret görs varje månadsslut en manuell ombokning mellan ett “studskonto”, t.ex 4990 och 1400.

Ombokningen nollar ut månadens inköp, allt man köpt under månaden flyttas till lagret. Lagervärdet har ökats med summan av inköpen.

Resultatet blir att den resultatpåverkan som återstår i kontoklass 4 enbart är den aktuella månadens kostnad sålda varor.

Samtidigt finns ändå momsunderlagen på inköpskontona kvar för en korrekt momsrapport.

Via FIFO-funktionen för Kostnad sålda varor kostnadsförs lageruttagen löpande under perioden från 1400 till kostnadskonton som inte är kopplade till momsredovisningen. Till exempel 4005 Kostnad Sålda Varor.