Bokföring, avstämning övriga fordringar och övriga skulder

OBS

Gränssnittet som visas i filmen kan skilja sig från hur det se ut i ert Specter affärssystem. Grundfunktionaliteten är dock densamma och våra själv-hjälp-filmer kommer löpande att uppdateras i samband med att dess innehåll / underliggande funktioner gör det.

Tveka inte att höra av er till vår support om ni har några frågor ang filmens innehåll.

Till att börja med, säkerställ när du själv bokför en post på ett balanskonto att du skriver vad posten avser - tex ordernummer, fakturanummer, namn på kund, vad som hänt. Detta gör det mycket lättare att matcha debet och kredit.

Första gången du stämmer av ett balanskonto:

1. I vänstermenyn, klicka på Rapporter/Journaler.
  2. Välj rapporten “Kontoanalys NY”
  3. Filtrera på den senaste månaden och kontonummer.
  4. Exportera filen till excelformat.
  5. I excelbladet, radera de poster där debet och kredit tar ut varandra.
  6. Kvar ska du endast ha de poster som är öppna. Dvs de poster som tillsammans utgör den utgående balansen.

Nästkommande månader gör du så här:

1. Exportera filen från Kontoanalys NY avseende den påföljande månaden efter senaste avstämningen.
  2. Kopiera in de nya posterna i den föregående avstämningen där föregående månads utgående poster står specificerade.
  3. Radera de poster där debet och kredit tar ut varandra.
  4. Kvar ska du endast ha de poster som är öppna.

På detta vis håller du koll på vilka balansposter som är öppna vid varje bokslut för respektive balanskonto.