Ny privatkund - Int. moms

Följ

När man skapar en ny kund som är privatperson och har en leveransadress i ett land där företaget är momsregistrerat så skall rutan ‘Momsfri export/EU’ inte vara ikryssad på kunden. Anledningen till att rutan inte skall vara ikryssad är att den inställningen styr om det skall vara momsad försäljning eller inte.

För en företagskund ska däremot rutan vara ikryssad, då kommer de fakturorna att vara utan moms och bokföras som exportförsäljning utifrån leveransland.

Med rätt inställning så känner systemet av utifrån leveransland vilka försäljningskonton samt vilket momskonto som är satt på det unika landet. Även reducerade momssatser och försäljningskonton för dessa hanteras.

Försäljningskonto sätts egentligen per artikel, men för att förenkla artikelhanteringen hämtas standardkontot från momssatsen för försäljningen om inget landsunikt försäljningskonto är satt på en artikel.
Det vill säga, om man inte vill bokföra försäljningen utifrån olika artiklar per land, utan enbart per land behöver enbart kontoinställning göras på momskoderna för respektive land. Artiklarna behöver inte uppdateras med konto.

Med rätt inställningar får  ordern rätt moms och försäljningskonto

Fakturan konteras enligt de konton man skapat upp för det unika landet: