Ny företagskund - Int. moms

Följ

Det finns två sätt att lägga upp en ny företagskund och fakturera vid internationell momshantering.

1.) Fakturera företag med inhemsk moms för det momsregistrerade landet.

- Vid detta alternativet är det viktigt att man inte bockar i rutan "momsfri export/EU"

- Vid orderläggning hämtas den kopplade standardmomsen på momslandet alt. artikeln.

- Exempel på kontering av fakturan kan då se ut såhär:

2.) Fakturera företag utan inhemsk moms för det momsregistrerade landet. Fakturera som export.

- Vid detta alternativet är det viktigt att man bockar i rutan "momsfri export/EU"

- Vid orderläggning hämtas moms 0 % - Export/EU. (förutsatt att grundinställningar är korrekt i systemet )

- Exempel på kontering av fakturan kan då se ut såhär:

Önskar man fakturera företag utan inhemsk moms för landet och istället sälja som vanlig export så kan nedan inställning bockas i vid uppskapande av land. Med denna inställning kan man kombinera försäljning med moms till privatpersoner och försäljning utan moms till företag ( export ).

OBS! Sätts denna inställning på landet så blir det alltid momsfri försäljning på företag. Vill man fakturera enstaka företagskunder inom landet med moms så måste man först bocka ur rutan Export/EU på kundkortet.