Systeminställningar

Följ

Du hittar flera inställningar under systeminställningar i sbm. Du hittar dessa under inställningar i vänster meny och systeminställningar i övre menyn.

Mer information om våra systeminställningar kommer inom kort.

Fakturor och betalningsvillkor

Betalningsvillkoren ni anger blir standard på nya fakturor som skapas. Dock går betalningsvillkoren ni eventuellt angivit på ett kundkort före denna standardinställning.

Dröjsmålsräntan räknas ut på påminnelsefakturan och visas även på fakturahuvudet.

Rabattinställningar under systeminställning

För att styra hur priser och rabatter ska synas finns det två grundinställningar under

Systemet/Inställningar/Systeminställningar.

Visning av rabattpris på offert, order och faktura kan väljas mellan att visa grundpris plus rabattprocent eller att visa nettopriset, utan att visa rabattprocenten.

Då man använder flera rabattsatser och -funktioner kombinerat kan man välja att visa hur beräkningen gjorts.
Detta görs via valet Visa rabattberäkning/visa inte rabattberäkning.
Om man väljer att visa rabattberäkningen skrivs denna ut i artikelkommentar-raden på offert/order/faktura.

Beräkningen görs på följande sätt:
Kundgruppsrabatt läggs på priset, på nettot läggs sedan artikelgruppsrabatten,
på det nettot läggs i sin tur stafflingsrabatten.

Ett exempel: Kundgruppsrabatten är 15%, artikelgruppsrabatten 10% och stafflingsrabatten är 5%.
Beräkningen blir artikelpris x 0,85 x 0,9 x 0,95. Summa rabatt: 27,32% , inte 15+10+5, dvs 30%

Det är denna beräkning som skrivs ut om man väljer "Visa rabattberäkning".