Skapa dagsavslut

Följ

Nedan följer en guide för att skapa dagsavslut i Specter Butikskassa.

När du stänger butiken för dagen är det dags att göra ett dagsavslut. Ett dagsavslut visar dagens försäljning, uppdelad på kontant och andra betalmedel som kort och presentkort.

1. Klicka på "Kassa" i vänstermenyn.

3. Välj kassa, typ av dagsrapport samt t.o.m datum. Klicka på "Skapa dagsavslut" för att gå vidare.

(Nedan skärmbild visar hur en X-dagrapport skapas. En förklaring av vad en X-dagrapport är ser man i rutan till höger)

4. Nedan ser du en överblick på hur dagsavslutet kan se ut.

Här ser du en sammanställning av dagens olika transaktioner.

Grand total är inkl. moms.

5. Här fyller du i de aktuella beloppen som gäller för just din kassa och dag.
Du ser hur mycket pengar som fanns i kassan i början av dagen, och hur stor kontantförsäljning som finns registrerad i systemet. Räkna pengarna i kassan och för in dem i ”Belopp i kassa”. Skriv sedan in hur stor morgondagens växelkassa ska vara, alltså det du lämnar i kassan.

Resterande belopp sätter du in på banken eller lägger i ditt kassavalv, och bokför det på lämpligt konto.

6. Klicka på "Skapa dagsavslut" för att spara ditt dagsavslut.

Bokföringslagen säger att man skall göra dagsavslut varje dag. Systemet tar automatiskt alla transaktioner som är gjorda t.o.m valt datum. Om någon kund föregående dag gör ett köp efter att föregående dags dagsavslut skapats så kommer det ”sena” köpet tas upp på efterföljande dag.

Nu har du skapat dagsavslutet och du kan välja att söka upp det igen. Klicka i så fall på "Sök dagsavslut" i vänster meny.

Klicka på ikonen som pilen pekar på i skärmbilden nedan för att visa alla kvitton som ingår i dagsavslutet.