Faktura, skapa ny kreditfaktura

Följ

Du skapar en kreditfaktura antingen genom att välja ”Ny Kreditfaktura” i menyn i överkant på Kundfaktura-sidan, eller genom att utgå från en befintlig faktura.

"Ny kreditfaktura" fungerar på samma sätt som att skapa en order, se hjälpavsnitt om det för information om arbetssättet. Skillnaden är ju då förstås att när du skapar en order lägger du till de artiklar som du vill sälja, när du skapar en kreditfaktura lägger du till de artiklar du vill kreditera.

Om du vill skapa en kreditfaktura utifrån en befintlig faktura letar du reda på fakturan du vill kreditera i fakturalistan, förslagsvis genom att söka på fakturanummer eller kund.

Välj vilka artiklar du vill kreditera. Du kanske bara vill kreditera en del av summan, i så fall kan du med fördel använda rabatt-fältet på artikelraden.

Något som är viktigt att observera här är att kreditfakturor "vänder" på alla summor när du klickar på "Skapa kreditfaktura". Alla positiva summor blir negativa och vice versa, dvs summan vid en artikel som ska krediteras, och totalsumman på kreditfakturan, ska vara positiv.

Skapa kreditfaktura utifrån befintlig faktura

Ni kan justera raderna innan ni skapar er kredit, tänk på att det enbart är det som SKA krediteras, som skall stå med i krediten.

Återföra krediterade artiklar i lager

Klicka i rutan enligt bilden ovanför samt välj vilket lager artiklarna skall återföras till.

Skapa ny kreditfaktura utan underlag från befintlig faktura

- Klicka på Ekonomi i övre meny - Kundfakturor i vänstermenyn.
- Ny kreditfaktura i övre menyn.

När du sedan vill betala fakturan med kreditfakturan gör du så här:

1. Klicka på inbetalningskrysset för fakturan. Om fakturan är delbetald har krysset ändrats till en gul fyrkant.
  2. Välj inbetalningssätt ”Kreditfaktura”.
  3. Välj rätt kreditfaktura, ifall det skulle finnas flera kopplade mot samma kund.
  4. Registrera inbetalning.