Lagerbokföring och EU-moms vid FIFO

Följ

När man arbetar med FIFO som lagervärderingsmetod i Specter är det viktigt att känna till att lagervärdet finns på två ställen.
När lagervärdet ändras görs detta på delvis olika sätt, i bokföringen och i lagerregistret.

Vid ökning av lagervärdet, dvs normalt inleverans av inköpsorder:

För att enklare stämma av så att alla inleveranser är fakturerade från leverantörerna kan man om leverantörsfakturorna är hanterade i Specter ta ut rapporten Inleveranser och utgifter per leverantör. Differens här bör motsvara eventuell differens mellan lagervärde - konto 1400.

När lagervärdet minskas, normalt utleverans av order:

I Specter kan leverantörsfaktura registreras på två olika sätt:

Leverantörsfaktura registrerad via Inköp - Justeringar för EU-moms/Import

• Lagerkontot är uppdaterat, ingen justering av detta.

• EU-Moms och Importkonton har inga konteringar, justering behövs, enbart inom kontoklass 4

• Kontera mellan EU- och Importinköpskonton och motkonto, t.ex 4990.

Exempel 4056 Debet, 4990 Kredit -> Summan kommer att visas på momsrapport.

• Beloppet enklast att hitta beloppen via Momsrapport, välj “Inkludera beräknat värde”, se nästa sida.

Lev.fakturor registrerade via Inköp

Om leverantörsfakturan i stället registreras i ett annat system, eller inte via Inköp:

• Man gör en fristående leverantörsfaktura, där kontot automatiskt hämtas från leverantörsinställningarna. Enbart de rader som behövs för att registrera totalbeloppen.

• För att kunna se hur mycket man köpt in läggs inköpet på konton med momskod för EU-inköp, vara eller tjänst. Systemet skapar en automatkontering för förvärvsmomsen, som även den konteras på konto med momskod.

• Man behöver göra en manuell månatlig ombokning från kostnadssidan till lagret då alla inköp av lagervaror under en månad ligger på 40-konton.

För att flytta dessa inköp till lagret görs varje månadsslut en manuell ombokning mellan ett “studskonto, t.ex 4990 och 1400.

• Ombokningen nollar ut månadens inköp, allt man köpt under månaden flyttas till lagerkontot. lagerkontot är härmed påfyllt och leveranserna kostnadsförs med automatik av FIFO-funktionaliteten.