Hantera Favoriter i Specter Meny 2.0

Följ

Bakgrund till Favoriter i Specter Meny 2.0

Sommaren 2021 lanserades en ny vänstermeny, Meny 2.0, med syfte att modernisera användargränssnittet samt skapa mer relevant innehåll i menyn. Vi fick snabbt feedback att någon form av favorithantering vore önskvärt så att man själv snabbt och enkelt kan navigera till de sidor som används oftast. Därför har vi under september 2021 tagit fram möjligheten att lägga till favoriter i vänstermenyn.

Visning av favoriter i Specter Meny 2.0

Favoriterna visas högst upp i Meny 2.0. Om du inte har skapat några favoriter möts du av följande vy.

Knappen “Favoriter” kan fällas ut och in. Valet sparas i användarens webbläsare som en cookie vilket leder till att nästa gång du loggar in i Specter så ser menyn ut på samma sätt som när du lämnade den.

Skapa ny favorit

Man kan skapa nya favoriter på två olika sätt.

1. Gå till den sida i Specter som du vill markera som favorit.
    Klicka på stjärnan som finns till höger i topp-menyn.
    Du omdirigeras då till vyn “Skapa ny favorit”.
    Fältet för favorit-länken är redan ifyllt.
    Ange ditt namn på favoriten.
    Klicka på Spara.
  2. Gå till sidan "Mina favoriter" genom att antingen klicka på kugghjulet i vänstermenyn under Favoriter. Eller gå till Inställningar i vänstermenyn, klicka på "Mina favoriter" i toppmenyn.
    Klicka på knappen “Skapa ny favorit”.
    Ange namn på favoriten samt en länkadress (URL). Tips: kopiera länkadressen genom att högerklicka på menyvalet som tar dig till den sidan som du vill favoritmarkera.
    Klicka på Spara.

TIPS: Man kan skapa mycket spännande favoritsidor genom alternativ 1.

Ändra, sortera och ta bort favoriter

I listan med favoriter, klicka på kugghjulet, dvs editera-ikonen, som visas nere till höger.

Du kommer nu till listningen "Mina favoriter".

Ändra favoriter

På den aktuella raden, klicka på ikonen "Ändra favorit" som är i högerkanten till vänster om soptunnan.

Genomför ändringen.

Klicka på spara.

Sortera favoriter

Vänsterklicka på valfri favorit och använd "drag and drop" för att flytta runt, sortera, dina favoriter. Du ser förändringen omedelbart i vänstermenyn.

Ta bort favorit

Klicka på soptunnan för att ta bort favorit. Vänstermenyn uppdateras direkt.

Regler för vilka sidor som är möjliga att länka till från favoriter

Vid skapande av en favorit valideras länken enligt följande:

• Länken måste vara en giltig URL t.ex. https://sbm.specter.se
  • Länken måste peka på specter.se eller sbmnet.specter.se
  • Länken får inte innehålla ordet action i kombination med submit (för att förhindra länkar som går till sparande av data)
  • Länken får inte peka på en sida som skickar e-post (mail.asp)
  • Länken får inte peka på en sida som skriver ut rapporter (reportsPopup.asp)
  • Länken får inte peka på Specters API (getInfo.asp, putInfo.asp)

Sidor som inte kan läggas till via stjärnan i topp-menyn och hur du ändå kan lägga till dem.

Vissa sidor kan inte läggas till via stjärnan i topp-menyn (pga tekniska och säkerhetsmässiga aspekter).

Du möts då av följande meddelande.

LÖSNING: Kopiera länken till sidan via menyvalet, dvs högerklicka på menyn och välj kopiera länkadress. Därefter får du till Mina favoriter och väljer Skapa ny favorit.

Läs även hjälpavsnittet "Tips för Favoriter i Specter Meny 2.0"