Bokföring, direktbokföring - Korta filmer för att hjälpa dig komma igång

Följ

OBS

Gränssnittet som visas i filmen kan skilja sig från hur det se ut i ert Specter affärssystem. Grundfunktionaliteten är dock densamma och våra själv-hjälp-filmer kommer löpande att uppdateras i samband med att dess innehåll / underliggande funktioner gör det.

Tveka inte att höra av er till vår support om ni har några frågor ang filmens innehåll.

Nedanstående filmer är till för att enkelt och smidigt sätta dig in i hur Direktbokföring fungerar.

Klicka på den film som är aktuell för dig. Alternativt, klicka HÄR för att se alla filmer i en följd

(Filmerna öppnas upp i nytt fönster)

1: Vad är direktbokföring?

En kort introduktion om hur direktbokföring skiljer sig från Journalbokföring.

2: När skapas det verifikat?

Med Direktbokföring,
när bokförs en leveransfaktura, slutfaktura och förskottsfaktura i huvudboken?

Med Direktbokföring,
när bokförs en faktura som markeras som betald - manuell markering?

Med Direktbokföring,
när bokförs en faktura som markeras som betald - automatisk markering?

Med Direktbokföring,
när bokförs en faktura som markeras som betald - markering via filinläsning?

Med Direktbokföring,
när bokförs en kreditfaktura i huvudboken?

Med Direktbokföring,
när och hur bokförs en order med hänglås, dvs en order som låses upp när förskottsbetalning skett?

Med Direktbokföring,
när bokförs kostnad sålda varor vid FIFO?

Med Direktbokföring,
när och hur bokförs en ångrad inbetalning?

3: Inställningar i Specter

För att bokföra korrekt, vilka inställningar behöver göras?

4: Att börja bokföra med Direktbokföring

Att tänka på rent allmänt innan du börjar med den nya bokföringsprincipen Direktbokföring.

Du som redan bokför i Specter, detta ska du tänka på.

Du som använder Specters journaler som underlag för externt bokföringsprogram, detta ska du tänka på.

Du som aldrig skapat en journal i Specter, detta ska du tänka på.

Du som idag bokför i ett annat program och ska börja bokföra i Specter, detta ska du tänka på.

5: Att stämma av & korrigera

Hur kan jag överblicka min bokföring?

Hur gör jag för att korrigera konteringar i bokföringen?

Hur stämmer jag av 1510 kundfordringar vid månads-/ årsbokslut?

Hur stämmer jag av 1930 bankkonto vid månads-/årsbokslut?

Hur kontrollerar jag att momsrapporten stämmer så att jag rapporterar korrekt moms till Skatteverket?

Hur stämmer jag av balanskonton som tex övriga fordringar och övriga skulder?

6: Direktverifikat i Specter

Hur fungerar rapporten Verifikationslista?

Hur fungerar rapporten Fakturalista?

Hur fungerar rapporten Inbetalningslista?

Hur fungerar rapporten Kontoanalys?