Internationell momshantering/OSS - Grundinställningar

Följ

OBS: Inställningarna slår igenom direkt. Det vill säga order som kommer in efter inställningen är gjord kommer att använda de nya inställningarna. (Om ni önskar att Specter gör inställningarna åt er, be om offert.) Vid beställning av OSS-rapporteringsfunktionen ingår att Specter ställer in kontona enligt era instruktioner vid uppsättningen.

För att göra grundinställningarna skall du följa nedanstående steg. Skapa rätt bokföringskonton och momssats för respektive land. Har du flera länder så måste detta göras för varje land. Klicka på inställningar i toppmenyn, sedan på kontoplan i vänstermenyn. Klicka sedan på skapa nytt konto.

För bästa avstämningsmöjlighet, skapa ett konto per momssats och land.

Skapa ett försäljningskonto

Nedan är endast ett exempel, välj det som passar er bokföring bäst.

OBS! Efter att du skapat momssatsen för respektive land måste du gå tillbaka till försäljningskontot du skapar nedan och koppla momssatsen. Detta kan inte göras i steg ett då den inte finns ännu.

Skapa ett momskonto

Nedanstående nummer är endast ett exempel, välj det som passar er bokföring bäst.

OBS! Här skall i detta läge aldrig momssats kopplas, det görs i ett följande skede enligt den fortsatta instruktionen nedan. Ej heller ska kontot anges som ett Momskonto då den rutan avser svensk moms.

Skapa momssats

Klicka på Inställningar i toppmenyn och välj moms i vänstermenyn. Klicka på skapa ny momssats.

Välj land och momskod. Koppla även försäljningskonto och momskontot som skapades i föregående avsnitt.

Påminnelse! Gå nu tillbaks till kontoplanen och ange momssatsen på dina försäljningskonton.

Rätt inställningar för respektive land

Klicka på momsländer i vänstermenyn och sedan på papper och penna ikonen edit.gif vid respektive land
Här skall du välja standardvaluta och standardmomssats för det landet. Momssatsen lade du till i föregående steg. Om du inte hittar valutan för landet klickar du först på ”valuta” i vänstermenyn och lägger till den.

Notera att vissa länder kräver egen nummerserie och då skall du klicka i rutan för det under Redigera momsland. Då blir det ett landsprefix enligt ISO-standard framför fakturanumret ex. NO101. Du kan välja att ha egen fakturanummerserie per land även om detta inte krävs, det blir då enklare att särskilja fakturorna. Du får då en unik fakturanummerserie med prefix per land, i exemplet nedan Finland och Tyskland.

Du kan även lägga till ett momsregistreringsnummer för de länder där ert bolag är momsregistrerat.

Koppla försäljningskonto till artiklarna

Vid uppstart av momsland sätts en standardmoms på landet. Standardmomsen är kopplad till ett momskontot vilket i sin tur är kopplat till ett unikt försäljningskonto för landet. Dessa konton används vid försäljning av alla artiklar som inte har ett avvikande försäljningskonto registrerat för respektive land, då kommer försäljningskontot som är registrerat på artikeln att användas. Se mer nedan.

Alla artiklar som inte har något specifikt försäljnings och momskonto för det momslandet kopplad kommer få standardmomsen för det momslandet. Även textartiklar kommer att få dessa standardkonton för momslandet.

För artiklar som inte skall ha standardmomssatsen för momslandet, eller av annan orsak ska bokföras på ett annat försäljningskonto måste ni ange rätt försäljningskonto. Man kan göra denna koppling mot artiklarna manuellt eller genom artikelimport. Exempel reducerade momsartiklar, fraktartiklar. Landet måste vara aktivt för att dessa inställningar ska kunna genomföras.

Ovan gäller även vid skapande av nya artiklar.

Klicka på Register i toppmenyn, sedan artiklar i vänstermenyn och sedan på editera artikel-ikonen. Välj sedan försäljningskonto per land.

Välj försäljningskonto för de länder du skapat upp i systemet. Då kommer valt konto att användas vid försäljning till respektive land, i detta fallet Finland. Exempelvis konto 3080.

För att momsrapporter m.m. ska fungera måste kontona ha rätt momskod m.m. inställt för det land där de är tänkta att användas för.