Registrera betalning av utgift

Följ

När det är dags att sätta leverantörsfakturan som betald ska följande steg göras:

OBS! Notera att nedanstående instruktion endast gäller om man skall sätta sina fakturor som utbetalda manuellt. Använder man LB-rutinen ( elektronisk filöverföring till banken ) för att hantera sina utbetalningar skall dessa steg inte följas. Se kommande avsnitt om LB-rutin i hjälptexten.

Klicka på utgifter i vänstermenyn.

Sök upp fakturan som skall sättas som utbetald. Sök på utgiftsnummer, leverantörens namn eller båda.
Klicka sedan på det röda krysset.

Här fyller man i det belopp och utbetalningsdatum som gäller. Välj även det utbetalningskonto som skall användas ex. 1930 för banken. Är det en delutbetalning så fyller man endast i det faktiska belopp man betalat ut. Klicka på registrera utbetalning. Tänk dock på att summa utbetalt belopp skall stämma överens med utbetalt belopp.

Tips! Vill man använda andra utbetalningskonton än de som är förinställda i Specter kan man lägga till fler. Detta görs direkt i kontoplanen på respektive konto. Läs mer i hjälptexten "Utbetalningskonton".

Har man en kredit som ska användas som betalsätt väljs istället utbetalningstyp kreditfaktura. Systemet känner då av att det finns en sådan faktura och man kan välja att använda hela eller delar av kreditfakturan. Fyll i det belopp som skall nyttjas. Registrera sedan utbetalningen.

När leverantörsfakturan/utgiften är fullt utbetald blir det en grön bock bredvid. Vill man få en snabb överblick, sätt muspekaren över bocken så syns det när den utbetalades och från vilket bokföringskonto.

Har man gjort en delutbetalning, tex. nyttjat en kreditfaktura så blir det istället en gul fyrkant som indikerar att en transaktion har skett men att det finns återstående belopp att justera.